Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов 2 млрд. лева е максималната

...
Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов 2 млрд. лева е максималната
Коментари Харесай

Каракачанов за F-16: Не повече от 25% е възможността да няма сделка със САЩ

Според министъра на защитата Красимир Каракачанов 2 милиарда лв. е оптималната допустима сума за договорка за изтребителите Ф-16. Това разяснява той пред публицисти по време на отрасловата Народното събрание комисия. " Винаги има късмет да няма договорка, в случай че двете страни не намерят допустима среда, на която да се срещнат, има подобен късмет ", разяснява Каракачанов и добави, че прави оценка такава опция на  " не повече от 25 % ".

Попитан какви са възможностите договорката за американските изтребители да се подписа за 2 милиарда лв., министърът дефинира тази сума като " максимумът на естествената сума, която ние можем да си позволим ". Той изрично съобщи, че няма да се намаляват нито броят, нито качествата на машините.

Министърът повтори, че гласуваната от Конгреса на Съединени американски щати финансова рамка /за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 на стойност над 1,6 милиарда долара/, е разрешението, което той дава на американското държавно управление като таван, а не е сумата, на която да бъде подписан контракт с България. " Под началната оферта, която получихме в края на предходната година ", отговори Каракачанов на въпрос къде чака да се срещнат двете страни, поради този таван - от една страна, и утвърдената от българския парламент сума. Под тази оферта, там считам да се срещнем, добави министърът, като не посочи каква е била тя, само че сподели, че е доста по-ниска от гласуваната от Конгреса рамка.

Пред депутатите от Комисията по защита Красимир Каракачанов сподели, че преговорите продължават и изрази вяра да бъде реализирана допустима цена, съобразена с решението на българския парламент.

Той осведоми и за положението на другите два огромни модернизационни плана. За новите бронирани машини за Сухопътните войски сподели, че следва изпращане на предложенията за предложения, като четири компании са декларирали интерес, а за новите кораби за Военноморски сили уточни, че офертите са били отворени преди дни и в този момент се прави разбор на дадените оферти от трите компании - Fincantieri /Италия/, Fr. LurssenаWerft GmbH & Co.KG /Германия/ и българската " МТГ - Делфин ".

При чуването Каракачанов уточни, че в случай че се наложи да се заплати еднократно тази година цялата сума за самолетите, това би могло да наложи някаква бюджетна смяна.
Министърът отхвърли като погрешни спекулации, че ще се понижава броят на 20-те заплати при пенсиониране. Дори предвиждаме разширение на обществения пакет, планувано е идната година да увеличим заплатите за следващ път, по този начин това ще стане в три следващи години, уточни Каракачанов пред депутатите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР